Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kritik mot vanvård av soldater

Annons

Storbritanniens premiärminister Tony Blair hamnade åter i skottgluggen på söndagen, då kritiken tilltog mot hur brittiska sjukhus tar hand om soldater som sårats i Irak och Afghanistan. Kritiken kommer som ett eko av tidigare avslöjanden i USA, där amerikanska krigsveteraner vanvårdats.

Ett aktuellt brittiskt exempel är den 18-årige Jamie Cooper, som behandlats för sina splitterskador vid Selly Oak Hospital i Birmingham. Cooper uppges ha lämnats över natten i sin egen avföring, på en ouppblåst luftmadrass. Försvarsminister Des Browne har lovat att händelsen ska utredas.

I ett öppet brev från anhöriga till soldater som stupat i tjänst, som publicerades i söndagens upplaga av The Independent, anklagas Blair för att brutit regeringens överenskommelse med försvarsmakten. Enligt undertecknarna har Blair misslyckats med att garantera hemvändande soldater och deras familjer erforderlig fysisk och psykisk omvårdnad. I brevet uppges nedläggningen av särskilda militärsjukhus var en av orsakerna till bristerna.

TT

Mer läsning

Annons