Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kritik mot stängning av tv-station

Annons

EU kritiserade på måndagen Venezuela för stängningen av landets populäraste tv-kanal.

Stängningen har utlöst omfattande protester i Caracas.

Polis använde vattenkanoner för att skingra tusentals stenkastande demonstranter natten till måndagen. Många var upprörda över att det fria ordet är hotat, andra var mest ledsna över att deras favoritprogram _ RCTV producerade många populära tv-såpor _ försvinner ur rutan.

I söndags löpte RCTV:s sändningstillstånd ut. Kanalen tvingades lämna över all sin utrustning _ antenner, lokaler, kameror och annat _ till staten för att den nya statliga kanalen TEVES skulle kunna ta över redan på måndagen.

Tjugo minuter efter att det var slut i rutan för RCTV började TEVES sända.

Medier som oppositionen kontrollerar har fått omfattande kritik för att inte följa journalistiska principer. RCTV och andra stödde öppet kuppförsöket mot president Hugo Chávez 2002. Det är bakgrunden till att regeringen valde att inte förlänga sändningstillståndet.

RCTV var landets äldsta tv-kanal som startade sina sändningar 1953. Tittarsiffrorna var höga _ 30 procent av invånarna tittade regelbundet på RCTV.

Oppositionen kallar det hela för ett brott mot grundlagen och ytterligare en begränsning av yttrandefriheten. De får internationellt stöd av bland andra EU och USA.

EU:s ordförande Tyskland framhöll på måndagen att Venezuela borde ha tillåtit öppen konkurrens om sändningstillstånden.

I ett uttalande hette det att yttrande- och pressfrihet är väsentliga inslag i demokratin som EU förväntar sig att Venezuela ska upprätthålla.

TT

Mer läsning

Annons