Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kritik mot Ludvikahems försäljning i Grängesberg

Annons

Kommunalrådet Roger Stål (s) avslöjade strax före jul i Nya Ludvika Tidning Ludvikahem och dess planer på att sälja ut allmännyttan i Grängesberg, troligtvis till Anders Skoglund.

Affären är långt framskriden och kommer att ge Ludvikahem en förlust. Revisionen i Ludvikahem bedömer att det bokförda värdet överstiger det aktuella marknadsvärdet med 40 miljoner kronor.

Stål avslöjade också att förlusten skulle kompenseras genom att Ludvikahem också säljer fastigheter med en rejäl reavinst.

Bedömare säger till tidningen att Ludvikahem i princip bara har två områden som kan säljas och ge en motsvarande vinst. Om denna bedömning är rätt så kommer allmännyttan att sälja kvarteret Frigga i centrala Ludvika eller höghusen i Marnäs.

- Det är ingen som sagt något om detta eller hur Ludvikahems balansräkning ska klaras, säger arbetarekommunens ordförande Gunilla Nygren.

-Hela den här affären är problematisk men har antagligen gått för långt för att kunna stoppas. Hur långt affären framskridit ska jag försöka att ta reda på genom att kontakta Ludvikahems ordförande Gun-Britt Malmquist.

-En så här principiellt viktig affär som rör allmännyttan tycker vi i styrelsen borde ha diskuterats på ett mycket bredare sätt långt innan det går så här långt. Detta är en otroligt stor ideologisk fråga.

- Nu säger vi inte att det behöver vara fel att sälja men vi vill gärna vara med i diskussionen. Vi socialdemokrater måste ställa oss frågan om det är detta vi vill och något som vi står för.

- Om vi inte ställer upp på detta, vad vill vi i så fall göra. Vi har tyvärr i många år varit jättedåliga på att prata bostadspolitik. Är vi lite självkritiska så är det inte bara i Ludvikahem vi låter stora viktiga politiska frågor avgöras av tjänstemän och på nämnd eller styrelsenivå. Denna utveckling är inte bra, säger arbetarekommunens ordförande Gunilla Nygren.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons