Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kritik mot gamla självmordssiffror

Annons

Allt fler yngre vårdas efter att ha försökt ta sina liv, visar Socialstyrelsens siffror.

Men statistiken är två år gammal och Socialstyrelsens expert är missnöjd med landstingens inrapportering.

Det blir allt vanligare att unga människor får vård sedan de försökt ta sitt liv. Självmordsförsöken bland unga 15-24 år gamla, ökade med 15 procent år 2004 jämfört med året före, enligt Socialstyrelsen.

I genomsnitt 40 unga försöker ta sina liv varje vecka. Men Socialstyrelsen famlar delvis i blindo om hur utvecklingen de senaste åren ser ut. Färsk statistik från 2005 och förra året saknas eftersom landstingens rapportering till Socialstyrelsen släpar efter med "minst" två år, enligt Silfverhielm.

Socialstyrelsen uppskattar att cirka 20 procent av landstingen inte rapporterar in siffror på självmordsförsök och självmord tillräckligt snabbt.

Ökningen av självmordsförsök var större bland unga män och pojkar. Danuta Wasserman, professor vid Karolinska institutets nationella centrum för suicidprevention, säger till Dagens Nyheter att det är oroande eftersom de unga männen också ofta lyckas. En förklaring är att pojkar ofta använder mer drastiska metoder.

Senare i vår kommer Helena Silfverhielm med en rapport om de självmord som begås inom eller i anslutning till vården. 1 440 flickor och unga kvinnor lades in på sjukhus 2003 efter det att de försökt begå självmord eller skadat sig själva. Frågan är i vilken utsträckning de stoppas från att försöka på nytt när de vårdas.

Samtidigt är många av de unga kvinnor som försöker ta sina liv genom att skära sig osynliga i statistiken, eftersom de inte alltid hamnar på sjukhus.

En ljuspunkt är dock att allt färre kvinnor lyckas ta sina liv, vilket förklaras av ett större medvetande i sjukvården om risken för självmord tillsammans med förebyggande åtgärder och ökad medicinering.

TT

Mer läsning

Annons