Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kritik mot FN:s rättsskydd i Kosovo

Annons

De olika institutionerna som på FN:s uppdrag ska ansvara för rättsskyddet i Kosovo är svaga eller har begränsat inflytande, säger människorättsorganisationen Human Rights Watch i en kritisk rapport.

Vid en första anblick är den serbiska provinsen välförsedd med övervakande institutioner, säger HRW _ bland annat en ombudsman, en grupp rådgivare i människorättsfrågor, FN:s eget rättighetsorgan UNHRC och Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (Osse).

Men dessa saknar "effektiva medel mot människorättsbrott" av det FN-ledda styret i Kosovo, Unmik, och den Natoledda styrkan Kfor, hävdar HRW. Organisationen framhåller att ombudsmannen fråntogs sitt mandat att granska Unmik och Kfor förra året. Rådgivarna i människorättsfrågor har ännu inte kommit igång med sitt arbete och det finns inga institutioner som granskar Kfor.

Organisationens kritik kommer samtidigt som FN söker finna en lösning på Kosovos framtida ställning. FN:s sändebud Martti Ahtisaari som utrett frågan har föreslagit att den serbiska provinsen ska lösgöras från moderlandet och bli självständig, något som Serbien protesterat emot. Ryssland som stöder den serbiska uppfattningen har hotat med att använda sin vetorätt i FN:s säkerhetsråd om Ahtisaaris förslag får majoritet.

TT

Mer läsning

Annons