Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kritik mot bemanning

Annons

Socialnämnden har beslutat att dra in en av två nattskötersketjänster i Rättvik.

Tjänsten som dras in är i dag vakant. Samtidigt försvinner en av tre nattunderskötersketjänster vid Prästskogen. Kvar blir en nattsjuksköterska med två undersköterskor.

Nattpersonalen i Rättvik är upprörd.

- Ett beslut över våra huvuden. Vi fick reda på detta dagen innan lucia. Helgerna har gjort att vi inte hunnit protestera. Ett mycket dåligt beslut, säger en av de drabbade.

Nattpersonalen menar att den bantade organisationen inte kommer fungera.

- Redan i dag har vi svårt att hinna. 90 procent av de boende behöver ständig övervakning. De är förvirrade och "spökar i lokalerna" på nätterna.

- Om vi blir än färre kommer risken för exempelvis fallskador öka. Det blir troligtvis även så att de äldre tvingas ligga kvar i urin, bajs och spyor på grund av en övermäktig belastning på personalen.

- Det är inte så vi ska ta hand om våra äldre. De har byggt upp vårt samhälle. De äldre har rätt till en bra ålderdom, säger hon.

Nattpersonalen har ännu inte agerat officiellt för att försöka få beslutet hävt.

- Vi har stöd av våra egna chefer. Det är den politiska majoriteten i Rättvik som driver detta felaktiga beslut. Sossarna är emot, men de har inte makten. Vi vet ännu inte hur vi ska agera. Vi är få, men arga, säger en av de nattanställda.

MATS LAGGAR

Mer läsning

Annons