Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kritik mot avvisning till oroshörn

Annons

Polisen har tvångsavvisat en irakier till Bagdad _ trots att Sveriges linje är att ingen ska tvingas tillbaka till landets oroliga södra och centrala delar. Åtgärden står i strid med FN:s flyktingorgans riktlinjer.

Juristen Madelaine Seidlitz på Amnesty förkastar avvisningen och kritiserar Migrationsverket. Hon menar att verket ansvarar för bedömningar om vilka risker ett avvisningsbeslut kan medföra.

Dagens Nyheter berättar att den 31-årige mannen i mitten av april flög från Göteborg till Amman i Jordanien tillsammans med poliser, personal från kriminalvården och läkare. Där såg poliser till att han fick pengar och kom i väg med reguljärflyg till Bagdad.

Mannen är från norra Irak, nära de kurdiska områdena. Men det kurdiska styret vägrar, enligt DN, att ta emot medborgare som avvisats från andra länder.

Polisens Iraksamordnare Bengt Ramäng menar att polisen bara är ett "redskap" och att det är Migrationsverket och politiker som fattar besluten. Han säger att det i Migrationsverkets beslut inte stod vart i Irak mannen skulle. Men en tjänsteman på Migrationsverket slår tillbaka och anser att det framgick klart att mannen var från norra Irak och att polisen enligt lag ska kontakta verket "om osäkerhet uppstår".

Migrationsminister Tobias Billström (m) hälsar via sin pressekreterare att "det är inte regeringens sak att ha en hållning".

TT

Mer läsning

Annons