Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kritik mot avvisning till Irak

Annons

Polisens försök att tvångsavvisa en irakier till Sulaymaniyya i det självstyrande kurdiska Irak kritiseras av svenska Amnesty.

Avvisningen gick via det betydligt oroligare Bagdad, dit Sverige inte ska sända människor.

Den 31-årige irakiern fördes i mitten av april med chartrat plan från Göteborg till Amman i Jordanien, skriver Dagens Nyheter. Med på planet fanns polis, kriminalvårdare samt läkare, eftersom mannen i protest sytt ihop sin mun.

I Amman sattes han på ett flyg till Bagdad, med 500 dollar från myndigheterna i fickan. Tanken var att han därifrån själv skulle ta sig till Sulaymaniyya.

Det finns uppemot 1|500 personer i Sverige, främst kurder från norra Irak, som riskerar ett liknande öde. De har sedan tidigare avvisningsbeslut emot sig, men har det senaste året haft tillfälliga uppehållstillstånd i väntan på att besluten ska verkställas.

Enligt en vägledande dom i Migrationsöverdomstolen från 26 februari i år får asylsökande i Sverige avvisas till de tre kurdiskkontrollerade provinserna i Irak, och de kurdiska områdena där intill. Bagdad och södra delarna av landet anses däremot för farliga.

Migrationsverkets rättschef Henrik Winman ser därför inga principiella hinder mot avvisningen. I första hand är de avvisade skyldiga att självmant lämna landet, säger han till TT, men gör de inte det hamnar ärendet hos polisen.

Den kurdiska regionalregeringen vägrar dock ta emot medborgare som avvisats från andra länder. Officiellt hänvisas till att resurser saknas att ta hand om dem. Under hand talar kurdiska företrädare också om oro för säkerheten _ de avvisade har många gånger varit utomlands länge, och kan i den europeiska flyktingprocessen ha bytt identitet.

Polisen anser sig å sin sida tvungna att följa lagen och genomföra avvisningarna. Det går direktflyg till de relativt lugna kurdiska provinserna, men de kan inte användas vid tvångsavvisningar, säger Peter Schroeder, chef för utredning och spaning vid Västra Götalands gränspolis.

Han ser framför sig betydligt fler liknande fall framöver, och anser att bästa vägen i dagsläget går via Syrien eller Jordanien till Bagdad, för att därefter åka inrikesflyg till Arbil eller Sulaymaniyya.

TT

Mer läsning

Annons