Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kritik efter lagbrott

Annons

"Trots upprepade påpekanden och tidigare varning har tillståndshavaren flagrant åsidosatt lagens bestämmelser om alkoholservering. Det gäller serveringstider, legitimationskontroll, servering till underåriga och till överförfriskade samt kravet på matservering. Socialnämnden borde ha återkallat serveringstillståndet", konstaterar länsstyrelsen i sitt beslut.

Det var i samband med en tillsyn under dansbandsveckan i somras som serveringsrutinerna i öltältet och i en restaurang i samhället granskades. Inspektören kunde notera flera olika brister. Polisen ansåg rentav att serveringen i öltältet var så illa skött att den borde bommas igen direkt under kvällen.

Det hela utmynnade i att kommunens alkoholhandläggare, med hänsyn till tidigare anmärkningar och den återkommande oordningen, föreslog att tillståndet för alkoholservering skulle dras tillbaka. Ägaren hade både muntligen och skriftligen fått anmärkningar tidigare utan bättring.

Socialnämnden var dock av en annan uppfattning och beslutade att det skulle räcka med en ny varning.

Socialnämnden gjorde bedömningen att vissa brister skulle kunna ursäktas med att arbetsbelastningen på serveringen var exceptionell under dansbandsveckan. Detta kan tolkas som att socialnämnden anser att det gäller andra regler om det blir välbesökt och mycket jobb i en restaurang.

Nämnden ville föra en dialog med ägaren och kräva att serveringspersonalens kunskaper om lagstiftningen borde bättras på.

Ärendet ledde till en schism mellan socialnämnden och alkoholhandläggaren, som tyckte sig hamna i en omöjlig sits utan stöd av den egna nämnden.

I stället för att återkalla det missbrukade utskänkningstillståndet sparkade socialnämnden sin alkoholhandläggare, som blev entledigad efter beslut av politikerna.

Alkoholhandläggare runt om i länet reagerade starkt på behandlingen av kollegan i Malung. I stället för att ta itu med problemen vid restaurangrörelsen hade nämndens ledamöter mer ifrågasatt handläggarens inspektionsarbete.

De skrev till länsstyrelsen och begärde att ärendet skulle granskas. Enligt skrivelsen har ledamöter i nämnden rentav ifrågasatt att inspektionen gjordes när det var så hög belastning i serveringen som under Dansbandsveckan. Även synpunkten att man borde "förvarna" om kommande inspektion har tydligen förts fram i socialnämnden.

Nu har länsstyrelsen sagt sitt och beslutet är entydigt. Kommunens socialnämnd har inte skött sin uppgift på ett korrekt sätt utan borde ha lyssnat på sin tjänsteman.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons