Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kristdemokraterna och rovdjuren

Annons

Nyligen var jag med om att besluta om ett uttalande för kristdemokraterna (kd) i Dalarna om inriktningen för vår grundsyn om rovdjurspolitiken.

Följande uttalande gjorde vi:

l Kristdemokraterna i Dalarna kräver en ny rovdjurspolitik som ger rimliga villkor för landsbygdens folk och näringsliv.

l Beslut om skyddsjakt ska fattas på lokal nivå.

l Paragraf 28 i jaktförordningen måste omedelbart ändras. Kristdemokraterna föreslår att husdjursägare ska ha rätt att försvara sina husdjur mot angripande vilddjur och att en generell rätt till jakt på rovdjur, inklusive varg, införs inom 200 meter från bostadshus eller inhägnad mark.

lRovdjursdödade tamdjur, även sällskapsdjur, ska ersättas fullt ut av staten.

För mig är det helt naturligt att ställa mig bakom detta uttalande beroende på att jag anser att vi ska ha rovdjur i våra skogar men på de boendes villkor.

Motståndare till att tamdjursägare ska få skydda sina djur i rädsla för att jägare kommer att beskatta vilddjursstammen med motivet att en hund blivit attackerad bör väga denna aspekt mot vad som kommer att hända om en förändring inte kommer till stånd?

Jag bedömer utan att var någon stor psykolog att görs det inget så blir det som i dag en oreglerad avskjutning och att allmänheten ger sitt tysta medgivande. Men kommer en ny rovdjurspolitik som jägare och landsbygdsbefolkningen står bakom så kommer avarter av jakt att beivras.

MÅLLE

Mer läsning

Annons