Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kristdemokrat ifrågasätter lönen

Annons

Redan när kommunstyrelsen behandlade ärendet om att anställa Staffan Waltré som ny kommunchef var Torsten Larsson och partikamraten Dick Bergkvist kritiska och lämnade in en skriftlig reservation till beslutet.

- Jag hade talat med partikamrater i både Vindeln och i Finspång och fått en del signaler varav de flesta var negativa, säger Torsten Larsson.

Larsson och Bergkvist föreslog därför att beslutet om anställningen skulle bordläggas.

- Kommunstyrelsen skulle sammanträda veckan efter och vi tyckte därför att beslutet kunde vänta. Beslutet blev ändå att han skulle anställas och det framgick klart att det handlade om en ettårig provanställning.

Gunnar Magnusson säger att han redan då visste att det inte kunde handla om en provanställning eftersom det gällde en ettårig anställning?

- Jag frågade vid sammanträdet om det inte fanns en gräns på sex månader för provanställningar men fick beskedet av stabschefen Magnus Örtegren att det inte gällde företagsledande personer. Det var inte heller något som Magnusson ifrågasatte, säger Torsten Larsson.

Vad är den egentliga orsaken till att Waltré nu slutar med omedelbar verkan?

- Initiativet är i vart fall inte Staffan Waltrés!

Det har alltså funnits en spricka mellan kommunledningen och kommunchefen?

- Det har varit en del konflikter. Är det verkligen ingen som bekräftat det? Jag tänker ändå inte ställa upp på att det ska sättas upp en fasad för att skydda någon. Det fanns helt enkelt inte de rätta förutsättningarna för att fortsätta samarbetet, säger Torsten Larsson.

Har presidiet med Magnusson, Weigel och Gyllenvåg mandat att besluta om att ge Waltré full lön året ut?

- Nej, det beslutet måste tas av kommunstyrelsen. Om han sagt upp sig själv så anser jag att det är helt absurt om arbetsgivaren är tvingad att betala full lön. Är det en uppgörelse som träffats mellan presidiet och Waltré så förväntar jag mig en ordentlig förklaring.

- De 600 000 kronor som det här kan komma att kosta skattebetalarna kunde vi absolut ha använt till något nyttigare, säger Torsten Larsson.

GÖRAN DANIELSON

Mer läsning

Annons