Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kristallen tar hjälp av ljudörat

Annons

Ett elektroniskt öra som indikerar när det blir för stojigt hjälper barnen på förskolan Kristallen att med sina egna ögon se när det är dags att sänka rösten.

Visar örat grönt är det okej, visar det gult är det dags att bli vaksam och visar det rött lyser textraden VARNING! och då börjar ljudet bli rent ut sagt skadligt.

- Ibland är det många som skriker och pratar högt men örat visar när man ska vara lite tystare, säger femåriga Isabella Lissars.

Ungefär i ett år har förskolan Kristallen haft ljudörat hos sig. Örat är kommunens enda och det vandrar runt på skolor och förskolor, för att elever och personal ska bli uppmärksammade på hur hög ljudnivån egentligen är i lokalerna.

- Hos oss har örat flyttat runt. Ett tag hade vi det i matsalen där det var väldigt stojigt och till en början blev barnen mycket medvetna och tyckte det var spännande, säger förskolläraren Eva Pettersson.

Isabella och kompisarna har börjat vänja sig vid det varnande örat som just nu hänger på en stolpe inne i ett av rummen på Kristallen, och behöver gång på gång bli påminda om ljudnivån av sina fröknar.

- Vi har fått fler och fler barn här på Kristallen och med det tror jag att ljudnivån har ökat. Örat har varit en bra ingångspunkt för oss att börja prata ljud med barnen, säger Eva Pettersson.

FREDRIKA HILLERVIK

Mer läsning

Annons