Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kriscenter för barn

Annons

Ett barnkriscentrum ska byggas upp i Dalarna. Syftet är att förbättra myndighetsarbetet rörande barn som utsatts för våld.

I Sverige finns i dagsläget sex så kallade barnahus, eller barnkriscentrum. Där samverkar myndigheter som socialtjänst, polis, åklagare, barnpsykiatri och barnsjukvården med att utreda ärenden som rör barn som utsatts för eller bevittnat våld.

Det huvudsakliga syftet är att sätta barnen i centrum för utredningsarbetet och göra utredningstiderna så korta som möjligt.

Sedan november förra året arbetar en projektgrupp med deltagare från ovan nämnda myndigheter med att starta ett barnkriscentrum också i Dalarna. Drivande i projektet är Borlänge och Faluns socialförvaltningar. I Dalarnas län inträffar årligen runt 350 fall av våld mot barn.

- Att få ett särskilt centrum som arbetar med den här typen av frågor är mycket viktigt. Genom att olika myndigheter kan samverka på en och samma plats behöver drabbade barn inte träffa fler personer än nödvändigt. Ett förhör behöver exempelvis bara göras en enda gång och det gör att risken för vidare traumatisering minskar, säger projektledaren Inga Groth, socialtjänsten i Borlänge.

- Ytterligare en positiv effekt vi hoppas nå är att fler åtal väcks samt att dessa också resulterar i fler fällande domar när det gäller brott mot barn, säger Lena Berggren, socialtjänsten i Falun.

En annan fördel är att en sådan samverkan ger ett erfarenhets- och kunskapsutbyte mellan myndigheterna som i sin tur leder till att förbättrade arbetsmetoder kan tas fram. Något som samtliga kommuner i länet kan dra nytta av.

I dagsläget är förutom Borlänge och Falun också Gagnef, Ludvika, Malung, Rättvik och Mora med i projektet.

- Tanken är dock att samtliga dalakommuner ska kunna ta del av Barnkriscentrum, säger Inga Groth.

Ett viktigt steg på vägen mot skapandet av ett barnkriscentrum är att få en lämplig lokal. Den behöver vara på upp emot tio rum och ska vara belägen i Borlänge eller Falun.

- Projekttiden löper ut sista april och har vi då bara hittat en lämplig lokal så drar vi igång fortast möjligt, avslutar Inga Groth och Lena Berggren.

OLOF SCHÄÄF

Mer läsning

Annons