Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krisberedskap inför oväder

Annons

Våren kom av sig.

Ett omfattande oväder med stormvindar drog in över Götaland under söndagskvällen och i norr faller snön. Elavbrotten lät inte vänta på sig.

För Götaland utfärdar SMHI en klass 2-varning _ en väderutveckling som kan innebära fara för allmänheten och stora, materiella skador.

Ovädret kommer från ett djupt lågtryck som väntas passera över södra Sverige på söndagskvällen och natten.

Stora delar av Götaland väntas få mycket blåsigt väder och byar av regn eller blötsnö. Samtidigt rör sig ett snöfall norrut över norra Svealand och södra Norrland.

På söndagskvällen varnade Vägverket för översvämmade vägar i Västra Götaland. Vid Nödinge, norr om Göteborg, steg Göta Älv och orsakade översvämning på E|45 med begränsad framkomlighet som följd. Även länsväg 168 översvämmades öster om Marstrand när havsvatten trycktes in över vägbanan.

Under kvällen tickade antalet strömavbrott sakta uppåt. Vid 22.30-tiden var över 11|000 kunder utan ström i landet. De flesta, drygt 5|000, fanns i Kronobergs län men även Västkusten och Skåne var drabbat.

Kraftbolaget Eon intog på söndagen högsta beredskap för att klara av eventuella störningar på grund av vädret.

Den stora insatsen drar igång vid ljusets inbrott på måndagsmorgonen. Eon engagerar LRF:s stödgrupper och försökte på söndagen få ihop så många grävmaskiner och skogsmaskiner som möjligt för att röjningsarbetet skulle kunna komma i gång tidigt.

Även helikoptrar sätts in om vädret tillåter.

Det blir ganska blåsigt även under måndagsmorgonen men vinden kommer sedan att avta snabbt.

TT

Mer läsning

Annons