Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kris Kristofferson träffade sin släkting - från Nås

/
  • Countrystjärna till släkting. Gunnel Eld från Falun fick sin önskan uppfylld då hon förutom att få träffa sin släkting, höra en färsk version av hennes Kristofferson-favorit Me and Bobby McGee på Cirkus. Foto: Casper Hedberg.
  • Släktträff backstage. Fem minuter innan konserten startade på Cirkus fick countrystjärnan Kris Kristofferson chansen att ta reda på lite mer om sin släkt från Nås genom sin tremänning Gunnel Eld. Kris Kristofferson bor sedan flera år på Hawaii och nuförtiden följer hans hustru Lisa med på turné. Foto: Casper Hedberg.

Annons

Och det var precis med de orden Kris Kristofferson avslutade konserten inför drygt 1 600 fans. Kanske syftade han på släktträffen i logen minuterna innan han gick på scen. Tidigare intervjuer med Kris Kristofferson har nämligen skvallrat om att han ska ha ett visst intresse för släkten uppe i Dalaskogarna. Men två timmar innan konserten står en lite orolig Gunnel Eld i Cirkus entré med en kasse innehållande Kris Kristoffersons farfars dagbok, bilder på familjen och på Nås kyrka.

Kris Kristoffersons farfar hette Lars Christoffersson och föddes i Nås. Han flyttade så småningom till Stora Tuna och blev soldat vid Rommehed, men 1904 begav han sig som så många andra lycksökare till USA. Ett år senare kom hans fru Elin också över och kvar i Dalarna lämnade han nästan hela sin familj, bland andra systern - Gunnel Elds farmor Britta. Väl ”over there” bytte Lars namn till Louis Kristofferson och 31 år senare blev han farfar till en liten Kris som skulle komma att bli en av världens främsta countrymusiker.

- Det kändes som att det här mötet berörde honom starkt och att han var genuint intresserad. Det här var jätteroligt. Starkt. Jag hoppas att dethär kanske kan så ett frö till en sång, säger Gunnel Eld.

ÅSA JOHANSSON

Mer läsning

Annons