Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kris för Företagarna

Annons

Företagarna har haft ett turbulent år. I februari i år var det nära att Gunvor Engström, vd för riksorganisationen, och ordföranden Salvatore Grimaldi förlorade sina poster.

Ett antal regionrepresentanter samlades i Karlstad och krävde Grimaldis och Engströms avgång. En vecka senare fick ledningen ett tydligt stöd av Företagarnas styrelse och de kunde sitta kvar. Konflikten handlar bland annat om att Grimaldi och Engström har velat lägga ner regionkontoren ute i landet och inrätta ett "kompetenscenter" i Stockholm. Distrikten har kämpat för att ha kontoren kvar. Nu är frågan tillfälligt avförd från dagordningen genom att en arbetsgrupp har tillsatts för uppgiften.

Det är den konflikten som gjort att Karin Torneklint hoppat av sitt uppdrag. Enligt Torneklint har ledningen i Stockholm krävt att hon inte skulle samarbeta med regionstyrelsen i Dalarna. Dalastyrelsen hör till dem som protesterat mot en nedläggning av regionalkontoren.

- Det gick inte att arbeta vidare. Jag har försökt ha goda kontakter både med riks och regionalt, säger Karin Torneklint.

För ett år sedan fanns det tre och en halv tjänst vid Falukontoret. Snart är det bara en halvtidstjänst kvar. Denna enda anställda ska arbeta för regiondistriktet. De som arbetade för riksorganisationen har lämnat kontoret - Karin Torneklint därför att hon inte ville arbeta kvar. Krister Söderstam har gått från Företagarna till att bli vd för Mittåkarna. Han har inte slutat på grund av de interna diskussionerna, utan för att han ville byta jobb. Den tredje heltidsanställde, en vikarie, fick inte förlängt kontrakt av riksorganisationen.

Ingen av de tjänster som försvunnit har återbesatts.

Carl-Erik Nyström, ordförande för Företagarna i Dalarna, säger att han är en av dem som velat byta ut riksledningen.

- De har Stockholmsperspektiv på allting. De har velat driva Företagarna som en koncern, men det är en medlemsorganisation och en folkrörelse, säger Carl-Erik Nyström.

Hur ska ni lösa den här situationen?

- Tänk om jag det visste. Vi är helt beroende av en heltidsanställd. Det är många som vill att Företagarna ska finnas representerade. Det mäktar man inte med med bara ideella krafter, säger Nyström.

KENNETH WESTERLUND

Mer läsning

Annons