Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krigsprotestens "ansikte" hoppar av

Annons

"Jag har utstått en massa smutskastning och hat sedan Casey dödades", konstaterar soldatmamman Cindy Sheehan bittert.

Hennes son dog i Irak. Nu lämnar hon den amerikanska proteströrelsen, vars frontfigur hon varit.

Speciellt svår har hennes situation blivit sedan hon börjat kritisera inte bara Republikanska partiet och president George|W Bush utan också Demokratiska partiet, skriver hon i ett avskedsbrev fyllt av bitterhet och sorg.

Hon tappade definitivt hoppet om oppositionen i Washington när kongressens demokrater gav upp sitt krav på en tidsgräns för USA:s militära närvaro i Irak.

"Jag var den så kallade vänsterns älskling så länge jag begränsade mina protester till George Bush och Republikanska partiet", konstaterar hon i brevet, publicerat i måndags.

"Jag har kallats varje motbjudande namn som småsinta varelser kan hitta på, och jag har hotats till livet många gånger".

"Jag har fått ännu mer stryk på 'liberala bloggar' som Democratic Underground. 'Uppmärksamhetshora' och 'skönt att bli av med dig' är några av de mildaste skällsorden".

"Jag skälls för radikal därför att jag anser att partipolitik borde lämnas därhän när hundratusentals människor dör för ett krig grundat på lögner".

"Folk i världen ser på oss amerikaner som skämt därför att vi tillåter våra politiska ledare så mycket mordiskt spelrum".

Cindy Sheehan säger också att hon har offrat ett långt äktenskap för sin krigsprotest.

Mest känd blev hon som proteströrelsens ansikte när hon slog upp protestlägret "Camp Casey" _ döpt efter sonen _ intill president Bushs ranch i Crawford i Texas. Hon insisterade på att få träffa presidenten. Det har hon inte fått.

Hon har blivit hårt åtgången av andra soldatmammor och nationalister som tycker att hon smutskastar USA. Hon har till och med anklagats för att vanhedra sin sons namn.

Nu kritiserar Sheehan också antikrigsrörelsen. Alltför ofta kommer "personliga egon" i första hand där, hävdar hon.

"Det är svårt att arbeta för fred när just den rörelse som uppkallas efter den har så mycket motsättningar".

TT

Mer läsning

Annons