Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krigsförbrytare dog i svenskt förvar

Annons

Bosnienserben Miroslav Deronjic, dömd för brott mot mänskligheten, har avlidit på ett sjukhus i Sverige efter en tids sjukdom.

Hans närmaste anhöriga fanns vid hans sida den sista tiden.

Deronjic fördes till Kumlaanstalten i Sverige i november 2005 för att avtjäna ett tioårigt fängelsestraff. Men efter ett och ett halvt år avled han, berättar Christer Isaksson, säkerhetschef på Kriminalvården.

Isaksson vill inte berätta om dödsorsaken, på vilket sjukhus Deronjic spenderade sin sista tid i livet och inte heller avslöja i vilket fängelse han avtjänat straffet.

Tidigare har det dock rapporterats att han satt inlåst på Kumlaanstalten.

Deronjic, som blev 52 år, överlämnades till Sverige omkring två år efter det att Sverige tagit emot Biljana Plavsic, som avtjänar ett tolvårigt straff för krigsförbrytelser i det svenska kvinnofängelset i Hinseberg, utanför Örebro, sedan 2003.

Enligt Isaksson förs diskussioner om förutsättningarna för att ta emot fler av dem som döms av tribunalen i Haag.

Isaksson hävdar att Deronjics fängelsevistelse i Sverige har förlupit relativt väl, med undantag för den senaste tidens svåra sjukdom. Några direkta hot har aldrig riktats mot honom, trots de svåra brott han dömts för.

FN-tribunalen dömde Deronjic för att ha gett order om en massaker mot den bosniska byn Glogova 1992. Minst 60 muslimska bosnier dödades i attacken och byns moskéer bostäder och butiker brändes till grunden.

TT

Mer läsning

Annons