Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krigsbrottslingar i Darfur utpekade

Annons

Internationella brottmålsdomstolen (ICC) i Haag pekar ut Sudans tidigare inrikesminister och en milisledare som misstänkta för krigsförbrytelser i katastrofregionen Darfur.

Domstolens chefsåklagare kräver att de båda männen, exministern Ahmed Haroun och milisledaren Ali Muhammad Ali Abd-al-Rahman, även känd som Ali Kushayb, ska inställa sig i rätten.

Enligt åklagaren Luis Moreno-Ocampo misstänks de båda männen för brott mot mänskligheten och krigsbrott i Darfur under 2003 och 2004. Den förre inrikesministern Ahmad Muhammad Harun är i dag minister med ansvar för humanitära frågor. Chefsåklagaren vid ICC anklagar honom för att ha deltagit i rekryteringen av så kallad janjawid-milis som gjort sig skyldig till mord, våldtäkter och tortyr.

Milisledaren Ali Kushayb anklagas för att ha kommenderat angrepp på byar där flera hundra människor avrättades enligt vittnen. Tillsammans anklagas Harun och Ali Kushayb för krigsbrott i 51 fall.

Det är första gången som ICC namnger individer som formellt misstänkta för illdåden i Darfur.

Närmare en kvarts miljon människor tros ha mist sina liv till följd av konflikten som rasar i Darfur och cirka 2,5 miljoner människor har drivits från sina hem sedan rebeller tog till vapen mot centralmakten 2003. Regimen anklagas för att ha givit stöd och utrustning till milisstyrkor som anklagas för omfattande krigsförbrytelser.

TT

Mer läsning

Annons