Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krigets mörka moln som bortblåsta

Annons

Gynnsamt väder och försonlig stämning präglade Sierra Leones första egenorganiserade val efter det grymma inbördeskriget.

Sierra Leone är ett litet land men ses just nu som en viktig värdemätare för hela det instabila Västafrika. Valet av president och parlament kan visa grannländerna hur man avslutar en konflikt och börjar bygga demokrati.

Klas Waldenström, på plats som en av FN-organet UNDP:s valexperter, såg flera uppmuntrande tecken under lördagens val. Bland annat avstod väljarna i stor utsträckning från att dra på sig de färgglada propagandaplagg som olika partier och fraktioner distribuerat inför valet.

Vädret var också en delikat fråga. Den senaste tiden har det regnat hejdlöst, vilket bland annat gjort folk i Freetown hemlösa och häromveckan utlöste ett stort fartygshaveri med tiotals döda i landets norra del. Men röstandet gynnades av plötsligt ljus himmel.

Tillströmningen var så stor att Solomon Berewa, det styrande SLPP:s presidentkandidat, först skrämdes bort av de massiva köerna vid sin vallokal i Freetown. Han återvände flera timmar senare och lyckades rösta, rapporterar AFP:s korrespondent på plats.

Efter inbördeskriget, som kallades världens grymmaste, hölls det första valet i landet 2002. Det var en övning som i stort sett helt betalades och organiserades utifrån, via FN. Satsningen gjordes med lärdom från andra afrikanska krishärdar, där FN av kostnadsskäl hade dragit sig ur innan freden hunnit få fäste.

Nu har fredssoldaterna åkt hem men FN har en stor civil stab på plats.

Krigstidspresidenten Ahmad Tejan Kabba, som nu inte får fortsätta, får en del av äran för den lyckade processen. Men enorma utmaningar väntar näste president, som väntas bli antingen Solomon Berewa, Ernest Koroma från det tidigare styrande APC eller Charles Margai från oppositionspartiet PMDC.

TT

Mer läsning

Annons