Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kriget kring soppåsen

Annons

Det är inte bara semesterfirare som trivs i sommarvärmen. Även bananflugorna uppskattar den, och många lider av fluginvation i avfallspåsarna.

Många upplever också att de nya papperspåsarna för kompost som infördes förra året drar till sig extra mycket bananflugor. Tunnorna töms var 14:e dag, och står de i solen blir det en del flugor och lukt.

Mikael Johansson på Falu energi och vatten har dock inte märkt någon skillnad mellan de gamla och de nya påsarna inomhus. Han är en av de personer som använde påsarna flera år innan de togs i bruk, och har själv undersökt fenomenet noga.

- Jag tycker inte att det är någon skillnad på de gamla och nya påsarna. Det kommer ofta bananflugor så här års, men det beror främst på värmen. Visserligen blir den nya påsen lätt fuktig så här i bärtider, och det kan dra till sig flugorna, menar han.

Frukt och hemmagjort vin är det som främst lockar till sig bananflugorna. Ha inte frukt stående framme och byt avfallspåse ofta, helst varje dag.

- De dras till förruttnelseprocesser på alla former av frukt, men även hemmagjort vin och andra jäsprodukter, förklarar Peter Apelqvist, distriktschef för Anticimex i Dalarna.

Det är också viktigt att tillsluta påsen ordentligt och se till att den inte är blöt.

- Själv rullar jag ihop min påse varje gång jag slängt något i den, och ställer alltid tunnan där man slänger påsarna i skuggan.

Den som äter mycket frukt och grönt bör fundera på att förvara avfallspåsarna i ett slutet kärl, säger Peter Apelqvist.

ASTRID FELDREICH

Mer läsning

Annons