Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krävs på återbetalning av sjukersättning

Annons

En 42-årig kvinna hemmahörande i Hedemora kommun krävs av försäkringskassan att återbetala 151 418 kronor. Sedan september 2003 har kvinnan arbetat mer än 25 procent av normal arbetsinsats och ändå fått full sjukersättning.
Det var när försäkringskassan rekviverade arbetsgivarintyg från den 42-åriga kvinnans arbetsgivare som den felaktiga utbetalningen av sjukersättning upptäcktes.

Arbetsgivarintygen visade att kvinnan gradvis ökade sin arbetsinsats från januari 2002 till mer än 25 procent av normal arbetsinsats i september 2003.

Med anledning av upptäckten sänkte försäkringskassan kvinnans sjukersättning till halv sjukersättning från och med maj 2006. Men eftersom kvinnan under perioden september 2003-april 2006 felaktigt tagit emot hel sjukersättning återkrävs nu halv sjukersättning för hela den perioden.

Den 25 oktober 2006 inkom synpunkter till försäkringskassan från den 42-åriga kvinnan angående återkravet, med förklaringen om att hon haft en svår social situation. Försäkringskassan bedömer ändå att kvinnan borde förstått att hon fått för mycket i sjukersättning och beslutet om återbetalningen kvarstår.

Enligt bestämmelser är den som tar emot sjukersättning skyldig att själv anmäla ändrade förhållanden som påverkar rätten till förmånen.

Mer läsning

Annons