Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kräver Storgatan åter

Annons

Kommunen har under flera år diskuterat Storgatans framtid. Det senaste försöket med enkelriktat och nya järnstaket retar köpmännen. Projektet är bland annat ett försök att lösa trafiksäkerheten och möjligheten att hitta parkeringsplatser.

-En minskad trafik och tillgänglighet betyder samtidigt minskad försäljning. Vi kan inte ha det så här i en situation där konkurrensen till andra orters köpcentra är stort och ökar. Kunder åker förbi Rättvik, säger köpmännens ordförande Lars-Erik Herrmansson.

Under den senaste månaden har protestlistor legat utlagda i Rättviks butiker. Under tisdagsmorgonen överlämnades resultatet, 4500 underskrifter, till kommunstyrelsen.

- Vi kräver den gamla Storgatan åter - utan järngaller och enkelriktningar. I dag är gatan virrig och ful. Förut var den vacker, säger Gogo Sörlin.

- Som det är nu är även allmänhetens säkerhet sämre. Bilar skrapar i staket och varubilar fastnar mellan galler. Ungdomar cyklar mot enkelriktat och utsätter sig därmed för fara, säger Lars-Erik Herrmansson.

Köpmännen befarar att den nya ordningen är ett led mot en permanent gågata. I dag är Storgatan endast en gågata under sommarhalvåret, vilket köpmännen tycker är bra.

- Om det blir en permanent gågata blir den öde under icke affärstid. Då tror vi att busliv och brottslighet ökar. Folk vågar då inte längre promenera i centrala Rättvik, säger Anita Åkerström.

-När vi tidigare testade med förlängd gågateperiod sjönk omsättningen för oss köpmän. Permanent gågata skulle vara förödande, säger Lisa Bihl.

Socialdemokraterna ställer sig tydligt bakom köpmännen.

-Vi har som parti redan från början sagt att Storgatan är köpmännens domäner. De måste få gehör när de befarar problem. Om dagens situation är till nackdel för dem tycker jag att det ska bli en återgång, säger Jan Dahlqvist.

Centern vill än så länge avvakta en studie av projektet.

-Därför kan vi inte svara på hur vi tycker idag, säger Jonny Jones.

Moderaterna är också försiktiga.

- Men jag kan säga att jag personligen nyttjar Storgatan mindre än tidigare, säger Åsa Björklund.

MATS LAGGAR

Mer läsning

Annons