Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kräver sjukvård för alla

Annons

Under vintern har Söderbärke församling arrangerat en rad samtalskvällar i Söderbärke, under temat "En stund tillsammans". Vid onsdagens samtal var det ett hett ämne som var på dagordningen, sjukvården i Söderbärke, eller som många ansåg bristen på sjukvård i Söderbärke.

Bakgrunden är att för tre år sedan tog landstingsfullmäktige ett formellt beslut om att vårdcentralen vid Trekanten skulle avvecklas. Av olika anledningar har detta inte fullföljts fullt ut.

En arbetsgrupp i Söderbärke har jobbat med frågan för att få till en ändring, så det ska finnas läkare i Söderbärke.

-Vi kom uppenbarligen in för sent och den skrivelse vi lämnat in har vi fått ett rutinmässigt svar på om att den är lagd till handlingarna, berättade Karl-Olof Dahlkvist, i arbetsgruppen.

Flera i publiken kunde vittna om de problem det innebär att åka till Smedjebacken för att besöka en läkare.

Ett annat problem som lyftes fram var att nu blir Söderbärke högstadieskola och då blir det fler elever i skolan och behovet av läkare ökar.

-Vi skulle även ha behov av en skolsköterska, poängterade en av åhörarna.

Ett av skälen som framförts till befolkningen i Söderbärke som grund för att stänga vårdcentralen vid Trekanten, är att det bor för lite folk i trakten. Enligt landstingets normer krävs det cirka 1600-1800 innevånare för att det ska finnas en läkare på orten. I Söderbärke är det lite över 2000 personer.

Under mötet framkom det vidare att det avtal som funnits med Västmanland inte finns längre, tidigare var det fritt fram för folk i den södra länsdelen att åka antingen till Fagersta, Norberg eller Skinnskatteberg. Men flera hade fått besked att de skulle åka till Smedjebacken i stället.

Landstingspolitikern Göran Engström fanns på plats och klargjorde att avtalet är annorlunda utformat numera.

-Tidigare var det bara att åka dit och det hela gick jämnt ut, men nu får Dalarnas landsting betala för varje enskilt besök, klargjorde Engström.

Han konstaterade vidare att fler och fler inom landstinget har svårt att se nyttan med att lägga ner de små vårdcentralerna.

En annan fråga som kom upp handlade om fördelningen inom kommunen av skattemedel.

-Eftersom det finns sex läkartjänster i Smedjebacken, borde i varje fall en av dessa vara i Söderbärke, sa en av åhörarna.

Anna-Lisa Persson, ordförande i PRO, har framfört kritik om den nuvarande ordningen när det gäller vårdcentralen i Söderbärke, till ansvariga vid vårdcentralen i Smedjebacken.

-Svaret jag fick var att något sådant klagomål har det aldrig framförts tidigare, berättade hon.

Hon undrade om det inte var dags för alla boende att åka upp till den ansvarige i Smedjebacken och framföra sina klagomål.

Uppdraget att jobba vidare med att få till ett nytt möte gick till den arbetsgrupp som redan finns och Karl-Olof Dahlkvist.

Och till mötet ska politiker och tjänstemän kallas.

SVEN THOMSEN

Mer läsning

Annons