Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kräver sex års fängelse

Annons

Gun-Britt Ström menade att 42-åringen haft ett direkt uppsåt att anlägga bränderna och att han varit likgiltig för följderna.

- Det har framgått att han vill ställa till besvär för polisen, konstaterade Gun-Britt Ström.

42-åringen har förklarat att han riggade upp toalettpappersrullarna med de brinnande ljusen i för att poliserna skulle hitta dem, gripa honom och sedan stå där med lång näsa då han blev frisläppt.

Dessutom skulle han få skade-stånd för den tid han suttit häktad. 42-åringen menade att han skulle bli frikänd eftersom han dränkt in toarullarna i en olja som inte brinner.

- Hans spel ledde till att han greps, åtalades och befanns skyldig, påpekade åklagare Ström med hänvisning till att tingsrätten i en tidigare rättegång fann 42-åringen skyldig till försök till grov mordbrand.

Den rättegången hölls i mars och då fann rätten att 42-åringen försökt anlägga de båda företagsbränderna den 5 november förra året. Då nekade mannen till alla anklagelser, men då domen skulle fastställas erkände han att han placerat ut toarullarna och ljusen. Detta ledde till att rättegången måste göras om.

- Han spelar naturligtvis ett högt spel, sade försvarsadvokaten Mats Johnsson om sin klient.

Mats Johnsson hävdade att det inte fanns någon fara för att 42-åringens agerande skulle utgöra någon fara för förstörelse.

Försvarsadvokaten siktade in sig på sådant som han tyckte var brister i de brandförsök som gjorts inför åtalet.

- Brandförsöket på den av rullarna som beslagtogs kommer närmast sanningen, rullen antändes inte, hävdade Mats Johnsson som yrkade på att 42-åringen skulle frikännas och släppas ur häktet.

Tingsrätten överlade och beslutade att mannen ska sitta kvar i häktet. Domen meddelas den 21 juni.

JAN NORBERG

Mer läsning

Annons