Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kräver redovisning efter självmord

I augusti 2010 tog en man från södra Dalarna livet av sig. Under en ettårsperiod hade mannen upprepade gånger sökt vård i olika former.

Annons

Mannen bedömdes inledningsvis inte vara i behov av specialistpsykiatri och hänvisades till primärvården. Mannen bedömdes heller inte vara självmordsbenägen.

Vid två tillfällen besökte mannen den psykiatriska jourmottagningen akut tillsammans med en anhörig. Den sista gången två veckor innan självmordet. Även vid det sista besöket bedömdes risken för självmord som lågt - och läkaren beslutade att fortsätta medicineringen ett par veckor till för att då göra en utvärdering.

Landstingets chefsläkare gjorde en Lex-Maria anmälan i samband med dödsfallet. Socialstyrelsen har nu granskat ärendet och anser att bristerna har varit stora och att patientens säkerhet inte har tillgodosetts.

Socialstyrelsen har därför beslutat att sjukvården I Dalarna ska redovisa hur en säker samverkan mellan olika vårdgivare i framtiden ska gå till. Verksamhetschefen för öppenvårdspsykiatrin ska dessutom skriftligt redovisa vilket uppdrag specialistpsykiatrin har i förhållande till företagshälsovård och primärvård - samt hur man försäkrar sig att hur remisser bedöms och prioriteras av personalen.

Senast den 27 januari vill socialstyrelsen ha landstingets redovisningen.

Mer läsning

Annons