Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kräver övergångsställe på Svärdsjögatan

Annons

I över ett år har Jan Rune försökt få tillbaka övergångsstället som förut gick från Villavägen över Svärdsjögatan. Han och Greger Ahlberg har tillsammans skrivit till Falu kommuns tekniska styrelse om saken, men där blev det avslag.

Bland annat skriver kommunen att man på en så trafiktät gata som Svärdsjögatan inte kan garantera fotgängarnas säkerhet på ett övergångsställe.

Han promenerar över Svärdsjögatan från Villavägen varje morgon, på väg till sin arbetsplats på Falu lasarett.

- Det kommer bussar och bilar från båda hållen och kan vara svårt att ta sig över. Vill man gå på ett övergångsställe måste man gå upp till Linnévägen eller ner till Vasagatan. Men ingen människa tar en sådan omväg, säger Jan Rune.

Flera anställda på Falu lasarett har samma problem. De som bor i Villastaden, Bojsenburg, Kyrkbacken och Britsarvet tar sig ofta till lasarettet via Villavägen. Också de som kommer med buss från Lugnethållet går av på hållplatsen vid Villavägen, och ska där ta sig över den högtrafikerade vägen. Det vore tryggare om bilisterna kunde lätta lite på gasen, menar fotgängarna som korsar gatan.

- Meningen med att bygga om Svärdsjögatan var ju att den skulle bli mindre attraktiv för bilar. Bland annat har man medvetet låtit bli att göra bussfickor för att bussarna ska utgöra farthinder.

- Men i och med att man byggde cykelvägen har man underlättat för bilarna, som nu inte behöver trängas med cyklister. Som gående tycks man inte ha några rättigheter, säger Jan Rune.

Även på Trotzgatan upprör bilisternas framfart. En del bilister kör alldeles för fort, tycker boende i Östanfors, som menar att man borde passa på att göra fartbulor eller förhöjda vägkorsningar när man iordningsställer den tidigare uppgrävda vägbiten.

- Det är dålig sikt på gatan och farligt för barnen som bor i området. Skulle de komma ut hastigt på gatan hinner en bilist som kör för fort inte bromsa i tid, säger Magnus Nilsson, som företräder de boende i området.

Gatukontoret har mätt hastigheten på Trotzgatan i Östanfors, först vid ett tillfälle då framkomligheten fortfarande var begränsad på grund av grävarbeten och sedan när en provisorisk beläggning lagts på gatan. Vid den senaste mätningen kom man fram till att snitthastigheten ligger på 29-30 kilometer i timmen. Hastighetsgränsen är 30 kilometer i timmen.

- Jag skulle vilja veta vad topphastigheten var, för det finns en del som kör alldeles för fort. Det är på grund av dem som det behövs farthinder. De som kör i lagom hastighet skulle inte störas av det, säger Magnus Nilsson.

Men också här har tekniska styrelsen sagt nej. Man menar att den uppmätta snitthastigheten på 30 kilometer i timmen talar för att det inte behövs några hastighetssänkande åtgärder.

Både fallet med övergångsstället på Svärdsjögatan och fallet med hastigheten på Trotzgatan har nu överklagats till länsstyrelsen.

KARIN WALLÉN

Mer läsning

Annons