Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kräver ny lekpark nu

Annons

En rutschkana i trä som barnen får stickor i händerna av och med brännässlor under. En gungställning med två gungor. Så beskriver föräldrarna i Enbacka den lekplatsen som finns i området nu.

- Den enda skillnaden på lekparken mot när jag var barn är att det inte fanns brännässlor under rutschkanan. Då fanns det sand, säger Maria Zetterström, mamma till Nova, 8 månader och Meja, 3.

- Det är ett generationsskifte här i Enbacka och sedan några år finns det väldigt många barn här, säger hon.

Maria Zetterström tröttnade på att det inte fanns någon fungerande lekplats i området och ringde till kommunen.

- Jag pratade med parkförvaltningen som lovade att det skulle komma upp en lekplats till sommaren. Jag tyckte det var perfekt att det gick så enkelt, berättar hon.

Men veckorna gick och inget hände med den gamla lekparken.

Maria ringde igen.

Och igen.

- Jag hörde av mig flera gånger och blev lovad gång på gång att kommunen skulle fixa en lekpark, men inget händer. Nu är sommaren snart slut och det finns fortfarande ingenstans dit barnen kan gå, säger hon.

Sture Danielsson, arbetsledare på gatukontoret i Säters kommun, har pratat med Maria Zetterström flera gånger.

- Jag skäms. Men jag har helt enkelt inte haft folk nog att få upp lekparken. Vi har grejerna här, gungor och rutschkanor men vi har inga som kan bygga lekparken nu när det är semester, säger han.

Han är medveten om problemet med kommunens omkring 40 lekplatser.

- Många av lekplatserna är nergångna. De varierar från ganska skapliga till sämsta möjliga standard. Men det är mycket jobb med underhåll av lekplatser, säger han.

Mellan 80 000 och 100 000 kronor är beräknat per år för kommunens lekplatser.

Lekparken i Enbacka är näst på tur i att rustas. Barnen ska få en sandlåda, en rutschkana, en parksoffa och en gunghäst med fjäder under.

- Det är händer som fattas, men jag hoppas att vi kan börja i vecka 32, då borde lekplatsen bli klar på runt en vecka. Men jag vågar inte riktigt lova, säger Sture Danielsson.

Prislappen för lekplatsen i Enbacka beräknas hamna på omkring 50 000 kronor.

JOHANNA LUNDIN

Mer läsning

Annons