Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kräver krafttag mot klimatkrisen

Annons

Formande ett mänskligt vykort vid Capitol Hill, dykande till hotade rev i Key West och badklädda på södra Manhattan ville aktivister väcka medvetande om den hotande klimatkrisen.

Över 1|400 aktioner spridda i alla USA:s 50 delstater ordnades på lördagen i en kampanj med krav på att USA ska minska sina utsläpp av växthusgaser med 80 procent fram till 2050.

Utanför kongressen i Washington formade hundratals aktivister orden "80 procent till 2050" så att de kunde fotograferas från luften. Bilden av det mänskliga vykortet ska skickas till alla kongressledamöter.

På södra Manhattan bildade runt 1|200 personer en linje tvärs igenom finanskvarteren. Många bar badbollar och dykutrustning för att demonstrera att så högt går strandlinjen om Grönlandsisen smälter.

I Florida höll dykare vid ett hotat korallrev utanför Key West upp skyltar med budskap som "Snabba på, det börjar bli hett härnere". Bilderna lades ut på den hemsida som startats av kampanjen Step it up 2007.

En av initiativtagarna är författaren och miljödebattören Bill McKibben, en av de första som uppmärksammade hotet av global uppvärmning med boken The End of Nature, som kom 1989.

USA är det land som släpper ut mest växthusgaser i världen, följt av Kina.

TT

Mer läsning

Annons