Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kräver 40 000 kronor för 24 dagar i häktet

Annons

Tidigare har hans 19-årige son, som suttit häktad misstänkt för medhjälp till dråpförsök, krävt ett skadestånd på 14 000 kronor för frihetskränkning.

Åtal väcktes aldrig mot männen utan åklagaren valde i stället att släppa far och son fria.

Anledningen var att ett antal vittnesuppgifter talade emot den knivhuggna 21-åringens version av händelseförloppet.

- Skadeståndskravet på ungefär 40 000 kronor är i högsta grad skäligt. Förutom den sjukpenning min klient gått miste om har han suttit oskyldigt anklagad 24 dagar i häktet, säger Per Borgblad, 45-åringens advokat.

- Utöver detta har misstankarna väckt ett massmedialt intresse som varit extra besvärligt för honom. I en liten ort som Avesta kan sådant vara mycket påfrestande.

Det var den 3 september förra året som en 21-årig man efter ett bråk knivskars allvarligt utanför ett garage på Slaggatan i Avesta. En kort tid därefter greps 45-åringen och 19-åringen, båda sedan tidigare kända av polisen. Bägge häktades, fadern misstänkt för dråpförsök och sonen för medhjälp till dråpförsök.

-Givetvis har misstankarna varit jobbiga för min klient, men nu är han friad och det är en sorts upprättelse.

Skadeståndet på över 40 000 kronor är lite högre än normalfallet och det är nu upp till justitiekanslern att bestämma beloppet.

Hur ser möjligheterna ut att din klient får den begärda ersättningen?

- Jag kan inte uttala mig om det. Visserligen är jag medveten om att kravet är högre än praxis, men jag ser det som ett led i en kamp att försöka höja ersättningsnivåerna, säger Per Borgblad.

MATTIAS SJÖBERG

Mer läsning

Annons