Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krav på skadestånd för flygtragedi

Annons

Anhöriga till människor som omkom i en uppmärksammad flygolycka i Grekland 2005 kräver cypriotiska staten på skadestånd eftersom de anser att luftfartsmyndigheten begått fel som bidrog till katastrofen.

Det uppstod syrebrist ombord på planet, som hade lyft från Cypern, och det störtade mot ett berg på Greklands fastland efter en två timmar lång "spökflygning" på autopiloten. Alla de 121 ombord miste livet.

Enligt uppgifter till den statliga cypriotiska radion har anhöriga lämnat in 23 stämningar till cypriotiska domstolar. De efterlevande hävdar att både haveriutredare och vittnen kommit med uppgifter som visar att den statliga myndigheten bär en viss del av ansvaret för olyckan, genom försummelser.

Anhöriga till offren har också stämt den amerikanska flygplanstillverkaren Boeing. Enligt den grekiske haveriutredaren Akrivis Tsolakis finns det omkring 200 kända incidenter med syrebrist på Boeingplan, och det har varit mycket nära att orsaka katastrofer.

Piloterna, som i detta fall flög för Cyperns första lågprisbolag Helios, ska också ha missat tidiga varningssignaler om att något inte stod rätt till.

När planet kom in i grekiskt luftrum gick det inte att få radiokontakt med besättningen. Det grekiska flygvapnet sände då upp två plan vars piloter kunde se att flygkaptenens plats var tom, medan en person intill kämpade med att försöka manövrera planet.

Kraschen inträffade den 14 augusti 2005 och årsdagen uppmärksammas med sammankomster på flera håll. Bland de efterlevande finns det barn som var så små att de inte fick följa med på den semesterresa till Prag som familjerna skulle göra.

TT

Mer läsning

Annons