Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krav på koll av tankar

Annons

Frågan är vad som händer vid ett läckage eller brand efter första juli där cisternen och dess ledningar har läckt, gäller försäkringen?

- Man får ju inte köra en obesiktigad bil så det måste väl gälla samma sak här, säger Tomas Skymning, miljöinspektör Säters kommun.

Vad händer de som inte besiktigar sin tank?

- De kommer att få ett föreläggande, säger Tomas Skymning.

Men Säters kommun har dålig koll på hur många villacisterner det finns.

- Vi har inte registrerat alla eftersom många försvinner i och med att man går över till bland annat jordvärme och pellets. Däremot har vi registrerat tankar i jord och farmartankar - men kontrollen gäller inte dem, säger Tomas Skymning.

Besiktningen gäller alla cisterner som var i drift sedan 1 november 1999, som står inomhus ovan mark och rymmer en till tio kubikmeter olja.

Kontrollen ska göras av ett godkänt företag varav exempelvis Ragnsells och Falu tank är två lokala företag. Cisterner utomhus har krav på besiktning sedan 1 juli 2004.

När du fått din tank godkänd ska en kopia på rapporten skickas till tillsynsmyndigheten som är det lokala miljökontoret.

Kontrollen av cisternen ska utföras vart tolfte år, men för äldre cisterner utan tillfredsställande korrosionsskydd gäller kontroll vart sjätte år.

BERNDT NORBERG

Mer läsning

Annons