Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krav på folkomröstning om EU-fördrag

Annons

Miljöpartiet, vänsterpartiet och Junilistan kräver att Sverige folkomröstar om förslaget till nytt EU-fördrag. Folkpartiets Carl B|Hamilton anser att kraven är "udda".

Miljöpartiets språkrör Maria Wetterstrand anser att det nya förslaget i princip är "på samma nivå" som tidigare varianter. Vänsterpartiets ordförande Lars Ohly betecknar gjorda förändringar som "kosmetiska" och "marginella".

Junilistan, som sensationellt fick 14,5 procent av rösterna i det senaste svenska valet till Europaparlamentet, vill i likhet med miljöpartiet och vänsterpartiet att svenska folket ska få säga sitt i en folkomröstning.

"Det är uppenbart att vi står inför en förändring av rikets statsskick som kräver folkomröstning om EU-författningen", säger partiets EU-parlamentariker Nils Lundgren i ett pressmeddelande.

Carl B|Hamilton, folkpartistisk ledamot av EU-nämnden, tycker att kraven på folkomröstning "framstår som udda". Enligt honom kommer varken Danmark, Frankrike eller Nederländerna att genomföra någon folkomröstning.

Enligt Hamilton är det enbart Irland som kommer att folkomrösta.

Hamilton förutspår dock att allianspartierna och socialdemokraterna, som tidigare, kommer att säga nej till kraven på folkomröstning. Han förutspår också att fördraget "om allt går väl" antas vid ett EU-toppmöte i december i år och av Sveriges riksdag med kvalificerad majoritet våren 2008.

Hamilton ser det nya förslaget som en "stor förhandlingsframgång" för Sverige.

Hamilton anser att beslutet innebär att man kan lägga fördragsfrågan åt sidan och ägna sig åt "viktigare frågor som berör människorna i Europa". Han räknar upp klimatfrågan, arbetslöshet, ekonomi och gränsöverskridande brottslighet.

Socialdemokraternas ordförande Mona Sahlin har en liknande tankegång.

"Det är bra att EU:s medlemsländer kommit till en överenskommelse, även om vi ännu inte har sett alla detaljer. Det är positivt att Köpenhamnskriterierna, som kunde försvårat för fortsatt utvidgning, inte finns kvar. Nu hoppas jag att EU får arbetsro och kan ta tag i framtidsfrågorna; klimat, jobb och välfärd", säger Sahlin i en skriftlig kommentar.

Hamilton tror även att Sverige under sitt kommande ordförandeskap, med ett nytt fördrag och "skött med finess", kan få "ganska stort inflytande över vem som ska bli president i EU och vem som ska bli unionens utrikesminister.

TT

Mer läsning

Annons