Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krav om att Stenriket upphör

Annons

Under slutet av 1990-talet startade Orsa, tillsammans med Malung, Älvdalen och Ljusdals kommuner, projektet Stenriket.
– Nu har vi fått ett krav från Östra Göinge kommun i Skåne, att vi inte får använda namnet Stenriket. Enligt deras advokat har Östra Göinge skyddat namnet, säger Anders Björklund, turismansvarig i Orsa kommun.

Bakgrunden till geologiprojektet Stenriket är att de fyra Dalakommunerna har en gemensam nämnare i att alla haft bearbetning av sten och berg som en betydande del av sin industrihistoria.
– Stenriket är en turistattraktion där slipstenstillverkningen i Orsa, Loosgruvan (kobolt) i Loos, porfyren i Älvdalen och kvarnstensbrotten i Malung är är besöksanläggningar/muséer i vardera kommunerna. Dessutom har regionen en mycket spännande geologi och sammanlagt 81 geologiska sevärdheter har skyltats upp och gjorts tillgängliga, berättar Anders Björklund som var projektledare för Stenriket.
Under processen med Stenriket sökte man skydda namnet hos patent och registreringsverket. Namnet man sökte på var ”Stenriket kommuner i samverkan Malung, Älvdalen, Orsa, Ljusdal”.
– Det visade sig att det var en omständlig process att skydda namnet. Frågan ältades, skickades fram och tillbaka, kompletterades och till slut fick vi beskedet att namnet inte gick att skydda i och med att kommunnamnen skulle vara med.
Det här skedde åren 2000 -2001. Senare har projektet Stenriket fortsatt i lugn och ro, ända tills dagarna före årets semester.
– Då fick vi ett brev från en advokat som Östra Göinge kommun anlitat. I det brevet skriver advokaten att Östra Göinge fick namnet skyddat som kommersiellt varumärke år 2001, och att han kräver att vi slutar använda namnet.
– Att ta bort namnet Stenriket är ingenting man gör rakt upp och ner. Vi har vykort, broschyrer, 80 skyltar med mera som gjorts för 5-6 år sedan. Att bara kasta det saknar rim och reson.
Anders Björklund säger att om Östra Göinges krav är korrekt, kan man tänka sig att byta ut det tryckta materialet successivt.
– Vi är inte beredda att kasta kommunala pengar i soptunnan hur som helst. Vi kommer att undersöka det här ordentligt och om ett par veckor vet vi mer hur vi ska hantera ärendet. Kanske avgörs det hela först i en rättstvist, men enligt min mening är det onödigt att bränna pengar på sådant. Däremot är vi beredda att resonera om hur vi ska lösa det hela.

BÖRJE LINDH

Mer läsning

Annons