Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kraftverk mitt i byn

Annons

Det nya vattenkraftverket Forsgärdet som föreningen vill bygga beräknas ge en årsproduktion på 1,4 miljoner kilowattimmar och öka Enviken Elkrafts elproduktion med ungefär åtta procent.

Verket ska byggas nedströms Rönndalen, nedanför gamla kyrkan i direkt anslutning till gamla kvarndammen. Dammen blir en väsentlig del i verket, dess-utom ska en 300 meter lång kanal nedströms verket rensas.

-Vi har lämnat in ansökan till vattendomstolen. Om allt går som vi hoppas kan bygget komma i gång till hösten. Byggtiden beräknas till knappt ett år, berättar Jan-Erik Bergkvist, vd på Enviken elkraft.

Planerna kring kraftvärmeverket har inte kommit riktigt lika långt.

-Vi har haft ett par möten kring detta, säger Jan-Erik Bergkvist.

Tanken är att lägga det småskaliga värmekraftsverket mitt i byn. Inom en radie av 500 meter finns fyra hyreshus, villor, sockenstugan, kyrkan, skolan som ska kunna få sin värme från verket.

-LRF är väldigt intressera av att leverera skogsbaserat energiråvara till verket, säger Jan-Erik Bergkvist.

Så som planerna nu ligger kommer verket att få en effekt på en till två megawatt. Det fina i kråksången med kraftvärme är som bekant att ju mer värme man producerar ju mer el blir det. På två megawatt blir det cirka 40 procent el och 60 procent värme.

Förutom det nya vattenkraftverket och kraftvärmeverket fortsätter Envikens Elkrafts satsning på vindkraft genom sitt delägande i Dala Vindkraft och Dalavind.

Gagnef Elverk och Lek-sand-Rättvik Energi har nyligen slagit samman sina nätbolag till det nya Dalanät.

Kommer Envikens Elnät att också gå med?

-Vi har sagt att vi är intresserade att hänga på. Vi ser det som en naturlig utveckling, säger Jan-Erik Bergkvist.

Ytterligare en viktig nyhet är att Envikens Elkraft inom kort kommer att lansera en hemsida, som kommer att göra det möjlig för delägarna att köpa och sälja andelar via budgivning.

ROSA GOLZIO

Mer läsning

Annons