Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kraftstation byggs om

Annons

På onsdagsförmiddagen träffar NLT honom vid kraftstationen. Han håller ett vakande öga på dykarna Olov Risberg och Bert-Olov Holmqvist från Ludvika Dykeri.

-Deras uppgift är att göra mätningar under kraftstationen, i "sumpen". Vi vill veta hur djupt det är inför de schaktningar som kommer att göras i samband med ombyggnaden, förklarar Tommy Hjort.

Västerbergslagens Kraft AB avser att byta ut de två aggregaten från 1930 respektive 1941. Under sin långa tjänstgöringstid har de gett kraftbolaget stora inkomster men nu anses det vara dags att modernisera utrustningen.

-Nuvarande aggregat producerar årligen cirka 10 400 000 (tio miljoner fyrahundratusen) kilowattimmar eller 10,4 GWh. I framtiden kommer det att produceras 13 -14 GWh, berättar Hjort.

Produktionen går ut till kunder i Ludvika och som jämförelse kan nämnas att en eluppvärmd villa förbrukar cirka 20 000 kilowattimmar per år. Nuvarande produktion i kraftstationen täcker således behovet för ungefär 520 villor.

-Så kraftstationen klarar bara att täcka en blygsam del av behovet i Ludvika, konstaterar Tommy Hjort.

När det gäller bolagets investering är "blygsam" inte rätta ordet. Produktionschefen förmodar att det handlar om cirka 50 miljoner kronor.

- Vi börjar under nästa år och arbetena kommer att pågå en bit in på 2007 innan det är klart. Ännu har vi inte gjort upphandlingen men som mest blir förmodligen omkring 20 man sysselsatta med bygget, upplyser Tommy Hjort.

Västerbergslagens Kraft AB har också planer på att göra en liknande ombyggnad vid Lernbo kraftstation, ett projekt som kan komma att inledas år 2011.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons