Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kraftsamling runt motorer - och turism

Annons

Ett nätverk för aktörer med fordonsrelaterad verksamhet växer fram. En första träff hölls i Säfsen den 23 februari och i måndags träffades ett 25-tal intressenter i gamla gästgivaregården i Grangärde.

Det gemensamma för aktörerna är att de har något med motor att göra, till exempel försäljning av biltillbehör, trimning, utbildning, motorupplevelser.

Nätverket har dragits igång i Ludvika och inkluderar sex kommuner, Säter, Borlänge, Avesta, Hedemora och Smedjebacken och Ludvika. "Kontaktlistan" idag består av ett brett nätverk i tre delar, utbildningsamordning, tillverkande verksamhet och events.

Så här säger Fredrik Johansson, ägare av Ludvikaföretaget Fastmec.

- För min egen del visade det sig genom nätverket att det på ett stenkasts avstånd finns ett företag som har samma saker som en firma jag anlitar i Danmark - i Smedjebacken. Det är kul att pengarna blir kvar i Dalarna och att vi kan hjälpa varandra inom motorbranschen, säger Fredrik Johansson.

Som en fördel pekar han även på att praktikplatser för yrkesutbildningar blir lättare att hitta för skolorna. En skola som finns bland intressenterna är Malmenskolan i Grängesberg där rektor Conny Dahlfors ser potentialen i nätverket:

-I nätverket har vi kommit så långt att det är aktuellt med en gemensam hemsida där Swedecompauto lanseras som ett nätverk där varje "delägare" finns med, med presentation där man kan länkas vidare till den egna hemsidan, säger Conny Dahlfors.

Lappi dubbning och däck i Grangärde ingår också i kategorin som insett nyttan av nätverket.

- Vi är i en udda bransch. Vi är ingen gummiverkstad utan tillverkar däck med dubbar för speciella tillfällen, både vassare dubb och många fler än vanligt. Vår största kund är Audi i Tyskland och vi tillverkar däck i två dimensioner till dem. Det är främst större bilföretag som köper däck i den här kategorin och använder till exempelvis förarutbildningar. Det är bra med ett nätverk där man knyter ihop turism med events, alltså äventyr eller upplevelser, säger Anna Hane som tillsammans med maken Björn Hagström driver företaget.

På mötet i Grangärde i måndags deltog Marcus Hjelm, rektor på Erikslundsgymnasiet i Borlänge som startar en rally/racingutbildning, liksom Björbobördige Fredrik Eljas, tidigare förbundskapten i rallylandslaget, för att berätta lite om vad de arbetar med.

Peter Wahn som är ansvarig för projektet på näringslivsenheten i Ludvika kommun tycker i det här läget att det inte finns några konkreta idéer att berätta om.

-Vi jobbar på hos näringslivsenheten med uppdraget och så länge det är ett pågående ärende vill jag inte kommentera det än. När vi inlett nästa fas berättar jag gärna.

SARAH HJÄLM

Mer läsning

Annons