Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kraftigt snöfall – kan komma 10-30 centimeter snö i Dalarna

Det kan komma mellan 10 och 30 centimeter snö i Dalarna under onsdagsdygnet, enligt SMHI:s prognoser. Därför har SMHI utfärdat en klass 1-varning för kraftigt snöfall.
– Det blir stabilare väder med mer solchanser och lägre temperaturer till helgen, säger Christoffer Hallgren, meteorolog på Foreca.

Annons

TV: Här berättar meteorologen allt om vädret i dag och kommande dagar

Mer läsning för dig som är prenumerant eller Pluskund: Kraftig ökning: Så mycket kostar Trafikverkets snöröjning i Dalarna

Vid fem-tiden på onsdagsmorgonen gick SMHI ut med en klass 1-varning för hela Dalarna utom dalafjällen. I sin första prognos skrev de att det väntas komma mellan 10 och 20 centimeter snö under onsdagsdygnet – en uppgift som man vid 12.00-tiden ändra till mellan 10 och 30 centimeter snö.

Ett omfattande snöfallsområde berör stora delar av landet under onsdagen.

– Detta beror på ett lågtryck som kommer in från Atlanten och ger snöfall i större delar av landet, samt regn längst i söder. Det kommer även att snöa under torsdagen, då mellan 5-10 centimeter i allmänhet, mest snö kommer att falla i dalafjällen, säger Christoffer Hallgren, meteorolog på Foreca.

Det ostadiga vädret verkar hålla i sig till helgen

Läs mer: [+] Snöröjarna befarar ännu en arbetsam vecka

Hur ser det ut under resten av veckan?

– Det ostadiga vädret verkar hålla i sig till helgen då det blir stabilare väder med mer solchanser och lägre temperaturer, mellan 8 och 12 minusgrader mitt på dagen på lördag. Det stabila vädret med låga temperaturer fortsätter sedan under söndagen och den kallare luften ser ut att ligga kvar under början av nästa vecka, säger Christoffer Hallgren.

Se mer TV: Efter första snön – plogbilsförarens vädjan till trafikanterna: "Man blir förbannad"

Så här definierar SMHI en klass 1-varning för snö:

"Snöfall där det väntas 5 mm eller mer (i smält form) inom 6 timmar. Risk för halka på vägar. Om prognosen ändras till kraftigare snöfall med mer än 20 mm inom 12 timmar, alternativt 12 mm inom 12 timmar i kombination med frisk vind (över 8 m/s), uppdateras varningen till en högre varningsklass".

APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem vår app för iPhone och Android här

Mer läsning för dig som är prenumerant eller Pluskund:

Snöskottning på tak: Här är dundertabben som kan göra ett stort hål i din plånbok

Se hela listan på butiker i Dalarna – här är PRO-matkassen billigast och dyrast

SÅ KÖPER DU PLUS

Mer läsning