Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kraftigt prisfall på HVDC Light

Annons

När HVDC Lighttekniken med den nya krafttransistorn IGBT var ung var priset högt.

Då kostade en megawatt med traditionell tyristorteknik, så kallad HVDC Classic, mellan en miljon och 1,4 miljoner kronor i investeringskostnad.

När de två pionjärprojekten, med HVDC Light i Tjæreborg i Danmark och Näs-Visby, igångsattes var kostnaden per megawatt 2,8 miljoner kronor. På Gotland hade utvecklingen kommit så långt att kabeln ingick i priset.

Tekniken har sedan visat sig tekniskt lätt att skala upp till stora effekter, högre effekt och spänning som ger lägre investeringskostnad räknat per megawatt.

2005 prövade danska Energinet teknikvalen i Storebæltprojektet. Där redovisade ABB att det skulle kosta 1,2 miljarder kronor att bygga en 550 megawatts HVDC Lightanläggning med två stationer och en sjökabel, det gav ett megawattpris på 2,2 miljoner per megawatt med kabeln inräknad. Det var fortfarande dyrare än en klassisk lösning med samma effekt och kabelsträckning. Men danskarna konstaterade en snabb prisförändring som på sikt talar för HVDC Light.

Också de som följt ABB:s hittills fruktlösa försök att få Svenska Kraftnät att välja HVDC Lightkabel i den 40 mil långa Sydlänken har noterat en rad fallande siffror. De har det gemensamt att de pekar mot att HVDC Light i markkabel är konkurrenskraftigt jämfört med en traditionell växelströmslinje på 400 kilovolt.

Då har inte de plusvärden i 650-miljonersklassen som LRF tagit fram för att marken åter kan brukas som skog räknats in.

Nackdelen med HVDC Light jämfört med HVDC Classic är att Light fortfarande har högre stationsförluster. Men med långa kabellänkar som i Sydlänken så kompenseras detta med lägre överföringsförluster och det ger lägre driftskostnad än växelströmslinjen.

Ytterligare en fördel med en Lightkabel i Sydlänken är att Svenska Kraftnät kommer att kunna överföra mellan 200 och 300 megawatt ytterligare i de befintliga växelströmslinjerna. Detta argument har ABB ännu inte använt sig av i argumentationen för Sydlänken.

I den senaste studien i det föreslagna HVDC Lightprojektet Bewerwijk-Bleiswijk med 60 kilometer landkabel som alternativ i Nederländerns Randstadprojekt har utvecklarna räknat på att en 1100 megawatts länk kostar 163 miljoner euro.

Det är ett högre pris än det som diskuteras i Sydlänken.

Det holländska exemplet ger dock ett pris på 1 341 000 kronor per megawatt. Därmed är Light konkurrenskraftigt med Classic.

Där har man också redovisat uppgiften vad en singelstation extra på 1100 megawatt kostar vid multiterminaldrift, 50 miljoner euro. Det ger ett megawattpris på själva HVDC-stationen på 410000 kronor.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons