Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kraftigt jordskalv skakade centrala Italien

Panik utbröt och människor slängde sig ut på gatorna när ännu ett kraftigt jordskalv skakade centrala Italien i morse. En basilika och en katedral finns bland de byggnader som rasat samman.

– Jag har sett helvetet, säger borgmästaren i staden Ussita.

Annons

Skalvets centrum låg enligt italienska medier vid Norcia några mil sydost om staden Perugia. Det kunde kännas från Rom ända upp till Venedig.

Ussitas borgmästare Marco Rinaldi – som själv sovit i bilen till följd av oro för nya skalv – talar enligt nyhetsbyrån Ansa om helvetessyner och rök från jorden.

Det finns ännu inga uppgifter om eventuella döda och skadade, men även borgmästaren i Castelsantangelo, Mauro Falcucci, kallar det en katastrof och återger vittnesmål om att "jorden öppnat sig", rapporterar tidningen La Repubblica.

I Norcia har stadshuset, Benedictusbasilikan och Mariakatedralen till stor del störtat samman, skriver Ansa.

Enligt TT:s reporter Elin Swedenmark, som befinner sig i centrala Rom, pågick skakningarna i cirka två minuter.– Sängen skakade, det knakade i taket och gardinerna fladdrade, berättar hon.Uppgifter om styrkan i skalvet kommer från flera håll. Seismologer vid det amerikanska institutet USGS anger magnituden till 6,6, italiensk expertis till mellan 6,1 och 6,5 enligt nyhetsbyrån Ansa.

– Det här är ett väldigt kuperat område och ett sådant här skalv kan orsaka ras och skada byggnader, säger Reynir Bödvarsson, seismolog vid Uppsala universitet, till TT.Bödvarsson säger att skalvet inte var oväntat men inte heller möjligt att förutsäga.– Man kan säga att vi kan förvänta oss skalv i det här området men tiden för kommande skalv går inte att förutsäga.

Flera allvarliga jordbävningar har inträffat i området den senaste tiden. I onsdags blev flera hundra människor hemlösa efter skalv som kändes i regionerna Umbrien, Marche och Lazio. Hundratals efterskalv har registrerats sedan dess.Omkring 300 människor omkom i somras i skalv i trakten av staden Amatrice.

Är du från Dalarna och finns på plats? Kontakta oss via telefon: 023-936 00, mms/sms: 72023, mejl 72023@dt.se

Mer läsning

Annons