Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kraftigt efterskalv i Peru

Annons

Ett kraftigt efterskalv skakade de jordbävningsdrabbade områdena i Peru nu på eftermiddagen, svensk tid och utlöste panik. Samtidigt arbetar räddningsarbetare med att gräva fram överlevande och offer ur rasmassor.

Efterskalvet har preliminärt uppmätts till magnituden 6,0, enligt USA:s seismologiska institut (USGS).

Området är redan hårt ansatt av brist på dricksvatten, överfyllda bårhus och förstörd infrastruktur sedan den kraftiga jordbävningen i onsdags kväll, lokal tid. Skalvet dödade minst 500 människor och skadade nära 2|000.

70 människor dog när en kyrka i staden Ica rasade i hop under en gudstjänst, enligt stadens borgmästare.

Bara i staden Pisco omkom 300 människor i skalvet. 70 procent av staden med 130|000 invånare är förstörd. Tusentals invånare saknar mat och vatten.

Många städer längs den peruanska sydkusten ligger i ruiner efter jordbävningen som hade magnituden 8,0.

Över 400 mindre efterskalv har redan registrerats och fyra av dess var starkare än 4,0 på Richterskalan.

President Alan Garcia har utlyst tre dagars landssorg för skalvets offer. Alla offentliga byggnader hålls stängda inklusive skolor, militärbaser och museer.

Pluspetrol, en av Argentinas största naturgasproducenter, sade att verksamheten stoppats i Piscoprovinsen. Driften vid den stora koppar-, zink- och blygruvan Cerro Lindo ligger också nere.

FN lovar en miljon dollar i katastrofhjälp till Peru, som vädjar om hjälp från omvärlden. Bland andra USA, Spanien, Frankrike och Perus grannländer har utlovat katastrofhjälp. Bolivia har skickat tolv ton förnödenheter till Pisco-regionen.

Onsdagens jordbävning var den allvarligaste i Peru på flera årtionden. År 1970 inträffade en ödesdiger jordbävning som krävde minst 70|000 människors liv i staden Huaraz, som begravdes i lera.

Sjukhusen i den drabbade regionen är överbelagda av skadade och bårhusen är fulla av döda. I brist på plats för de omkomna radades liken upp på gatorna, vaktade av förtvivlade överlevande.

Danska UD meddelade i morse att man fortfarande inte lyckats få tag i 23 danskar som befinner sig i Peru. Senare meddelades att sju danskar lokaliserats utom fara.

Paracas, en populär turistort för utlänningar nära Pisco, är avskuren från omvärlden sedan jordbävningen, vilket oroar utländska beskickningar i Lima. Flodvågor har svept in över fiskebyar i närheten av staden.

TT

Mer läsning

Annons