Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kraftiga skalv i Sydasien

Annons

Kraftiga skalv kändes i Indien, Pakistan och Afghanistan och utlöste panik i indiska Kashmir. Skalven kändes från Afghanistans huvudstad Kabul, via delar av Pakistan och bort till Indiens huvudstad New Delhi.

Den meteorologiska myndigheten i Pakistan talade om måttliga skalv medan United States Geological Survey registrerade upp till styrka 6,4 på Richterskalan. Senare justerades det till 6,2.

Det var inte omedelbart känt om huruvida skalven vållat person- eller materiella skador.

Myndigheterna i Faizabad i Afghanistan, den ort som låg närmast skalvets epicentrum i provinsen Badakhshan, försökte kontakta kringliggande områden för att kunna bedöma eventuella skador.

Lerhusen i denna fattiga del av Afghanistan är mycket sårbara för jordbävningar, och de kan ha försvagats ytterligare av den senaste tidens skyfall.

Också under gynnsamma omständigheter är regionen svårframkomlig. Efter kraftig nederbörd, både snö och regn, nyligen har många bergsvägar spärrats av jordskred och broar spolats bort i översvämningar.

Skalvet varade i över en minut, berättade Mohammed Wais på det tekniska utvecklingskontoret i Faizabad.

I maj 1998 skakades Faizabad-trakten av en jordbävning uppmätt till 6,9 på Richterskalan. Över 5|000 människor omkom i de skred och översvämningar som följde.

TT

Mer läsning

Annons