Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kraftig ökning av livmoderhalscancer i Dalarna

Antalet fall av livmoderhalscancer har ökat med 20 procent de senaste två åren, och värst är det i Dalarna. Det visar färska siffror som cancerfonden presenterar.

Annons

Enligt siffror från den senaste årsrapporten från Nationellt kvalitetsregister för cervixcancerprevention som Cancerfonden presenterar har ungefär 20 procent fler fall av livmoderhalscancer upptäckts under de senaste två åren jämfört med tidigare år. Det är första gången på flera decennier som som insjuknandet ökar.

I sju landsting är ökningen extra påtaglig, nämligen i Östergötland, Jönköping, Blekinge, Halland, Värmland, Örebro och Dalarna.

Vad som ligger bakom ökningen är oklart, men det pågår ett arbete med att försöka hitta orsakerna.

– Vi vet i dagsläget inte vad ökningen beror på, det behövs fler studier för att ta reda på det. Men många landsting måste bli ännu bättre på att få fler kvinnor att screena sig. Närmare två av tre kvinnor som drabbas av livmoderhalscancer har inte alls eller bara sporadiskt deltagit i screeningprogrammet, säger Jan Zedenius, professor och medicinsk sakkunnig på Cancerfonden, i ett pressmeddelande.

Foto: Isabell Höjman / TT

Vi har tidigare rapporterat om att antalet kvinnor i Dalarna som drabbas av livmoderhalscancer har fördubblats de senaste sju åren. I början av året introducerade Landstinget Dalarna ett nytt nationellt vårdprogram för screening av livmoderhalscancer, som man hoppas ska kunna förebygga sjukdomen.

APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem vår app för IPhone och Android här

Mer läsning

Annons