Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kraftig ökning av antalet brott

Annons

År 2000 visade en kraftig minskning i antalet anmälda brott jämfört med 1999 men siffrorna har nu åter vänt uppåt och visar för det gångna året på en ökning av anmälda brott från 308 till 371.

Av statistiken att döma är toppmånaderna för brottslighet bärplockarmånaderna augusti och september då det anmäls nära nog dubbelt så många brott som under vintermånaderna.

Kurvan för de tre senaste åren visar även att det finns en klar koppling mellan årstider och brottslighet. Ju kallare väder, ju mindre brott, tycks vara en säker prognos.

De enda månader som skiljer sig väsentligt från statistiken för 1999 och 2000 är januari, juni och december. 30 brott anmäldes i januari jämfört med 12 året innan. Även i juni anmäldes betydligt fler brott än året innan medan julefrid tycks ha rådit denna december då endast 14 brott anmäldes, en minskning med 22 anmälningar från året innan då 36 brott anmäldes.

Av de 371 anmälda brotten är 233 stöld, rån och andra tillgreppsbrott. Av dessa är 31 stöld genom inbrott i fritidshus, 32 anmälningar rör stöld ur eller från motordrivet fordon, släp- eller husvagn.

21 cyklar har anmälts stulna och åtta fullbordade bilstölder har genomförts.

Fyra fickstölder har anmälts, två fall av inbrott i källare eller vind och bara ett fall av fullbordat inbrott i villa eller radhus.

På andra plats kommer skadegörelse med 31 anmälda brott. 21 fall av brott mot liv och hälsa (misshandelsfall) har anmälts och lika många anmälningar rör brott mot frihet och frid (ofredande och olaga hot). Nio fall rör bedrägeri.

Endast fyra fall av narkotikabrott har lett till anmälan, lika många är de anmälda förfalsk-ningsbrotten. 20 av anmälningarna rör ej brottsliga händelser som ändå föranlett polisundersökning.

Enligt Erik Olsson, närpolischef under 2001, är det en relativt liten klick av personer som står för merparten av anmälda stölder. Att den stora ökningen under augusti och september skulle bero på det stora antalet bärplockare som vistas i bygden menar han att är mer osäkert.

- Det kan vara en del av förklaringen men det finns även andra som passar på. Stöldbrotten ökar alltid när kvällarna blir mörkare, säger Erik Olsson.

GÖRAN DANIELSON

Mer läsning

Annons