Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kraftig nedgång för fritidsfisket

Annons

Allt färre fiskar på fritiden. På Fiskeriverket är man bekymrade och vill slå vakt om fritidsfisket som ett kulturarv.

Ett ljus i mörkret är dock att andelen kvinnliga fritidsfiskare ökar.

Omkring en miljon svenskar, 15 procent av alla mellan 16_74 år, fiskade på fritiden under förra året. Men trenden är negativ. Jämfört med den senaste mätningen 2004 uppskattas antalet fritidsfiskare vara 400|000 färre.

En positiv trend är att andelen kvinnor har ökat till omkring en tredjedel av det totala antalet fritidsfiskare. I dag finns 350|000 kvinnliga fritidsfiskare. Jämfört med siffror från 2004 om fördelningen mellan könen är andelen kvinnor nu fem procentenheter högre. Det rör sig inte om tillfällighetsfiske, utan att många kvinnor är specialister som fiskar flera gånger per år.

Att fler kvinnor fiskar är också viktigt för att fritidsfiske ska behålla platsen som ett av landets största fritidsintressen. 19 procent av männen och elva procent av kvinnorna i Sverige fiskar.

Studien visar också att handredskap dominerar vid fiskandet, med omkring elva av de totalt 14 miljoner fiskedagarna 2006. De som fiskar med handredskap är betydligt fler än de som fiskar med nät, ryssjor och likande men samtidigt är nätfiskare mer aktiva och tar en större andel av fångsten. Det finns regler för att fisket ska vara långsiktigt hållbart och andelen av fångsten är inte ett hot mot fiskeresurserna, enligt Anton Paulrud.

TT

Mer läsning

Annons