Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kraftig minskning av sjukdagar

Annons

Antalet dagar som människor är hemma och får sjukpenning har minskat kraftigt de senaste åren. Från över 90 miljoner dagar år 2002 till beräknat drygt 55 miljoner dagar 2007. År 2010 beräknas antalet dagar med sjukpenning ligga på 48 miljoner, vilket historiskt sett är en mycket låg nivå.

Det skriver Försäkringskassan i en prognos för utvecklingen av ohälsotalet i landet.

När det gäller sjuk- och aktivitetsersättningen, tidigare förtidspension, kommer också antalet ärenden att minska, spår Försäkringskassan. Trögrörligheten är dock stor och fortfarande 2010 räknar kassan med att fler än 500|000 personer har sjuk- och aktivitetsersättning.

Under perioden juni 2006 till och med juni 2007 har 52|200 personer lämnat aktivitets- och sjukersättning. Det är 2|580 fler än samma period ett år tidigare.

"Det är glädjande att ohälsotalet kan fortsätta att sjunka samtidigt som det finns en kraftig efterfrågan på arbetskraft i samhället. Det vanliga tidigare har varit att sjukpenningen har ökat i takt med konjunkturen", skriver Försäkringskassans generaldirektör Curt Malmborg i en kommentar.

TT

Mer läsning

Annons