Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kraft från solen lockar

Annons

Efterfrågan på solvärme växer i takt med ökad miljömedvetenhet och höga elpriser, något som företaget Solentek i Djurmo vittnar om.

-Det är kul. Vi känner av den växande marknaden, och de senaste åren har verksamheten verkligen tagit fart, säger Klaus Lorenz, som driver företaget tillsammans med ytterligare sex anställda.

Solentek har specialiserat sig på miljövänliga uppvärmningssystem för villor. Värmesystemen baseras på en ackumulatortank, som med hjälp av avancerad teknik värms upp av solenergi och biobränsle.

Företaget är inrymt i ett relativt nybyggt hus i Djurmo, där ett projekt för att ytterligare utveckla solvärmetekniken pågår. Normalt kan 25 procent av en villas värmebehov täckas av solkraft. Men genom att lagra överskottsvärme från sommarhalvåret under husgrunden, hoppas Klaus Lorenz kunna öka denna andel till 50 procent.

-Vi hoppas kunna använda solvärmen ända in i november, säger Klaus Lorenz, som förutom att driva företaget arbetar som forskare kring solenergi vid Högskolan Dalarna.

Huset fyller många funktioner. Förutom att företaget behövde större lokaler för kontor, verkstäder och konferensutrymmen, byggdes det för att tjäna som demonstrationslokal av företagets produkter.

-Kunderna kan själva se hur allt fungerar, eftersom huset värms med våra sol- och biobränslesystem, säger Klaus Lorentz, och framhåller att husets placering vid riksvägen och dess speciella utformning med de stora solpanelerna också gör bra reklam för verksamheten.

Förutom att leverera färdiga paketlösningar för villauppvärmning, håller Solentek också i utbildningar för installatörer av värmeanläggningarna.

-Intresset för solenergi är väldigt stort från slutkunderna. Men det gäller att se till att det finns folk som kan installera anläggningarna, och att få installatörerna att förstå att solvärme är en bra affär, säger Klaus Lorenz.

För även om intresset för solenergi ökar i Sverige, går det inte att jämföra med den stora och snabbt växande marknaden på kontinenten. I Sverige finns det fortfarande en uppfattning om att solenergi inte är särskilt effektivt, eller att det helt enkelt är för lite sol här, menar Djurmoföretageren.

-Men Sverige är mycket väl lämpat för solvärme, inte minst eftersom det finns ett behov av värme under stora delar av året. Vi kan ju ha frost vid midsommar, säger Klaus Lorenz.

JOHANNES TÅNGEBERG

Mer läsning

Annons