Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kötiden för lång till särskilt boende

Annons

Under de magra åren på 90-talet skar Hedemora kommun kraftigt ner antalet särkilda boenden för äldre.

-Resultatet förskräcker mig och jag är själv medskyldig, säger Jan Stagenmark (s), förste vice ordförande i kommunstyrelsen.

Stagenmarks recept är: Lägg ner Backaskolan och Vasaliden.

Under ett antal år har Jan Stagenmark gjort studiebesök inom hemtjänst och särskilt boende i kommunen och nu tycker han sig ha fått en helhetsbild av läget.

-En del säger att "folk vill ju bo hemma." Men jag blir beklämd av hur många äldre, som inte får särskilt boende, har det. De känner sig otrygga och kan inte sköta sin hygien, säger Jan Stagenmark.

På tisdagen gjorde Jan Stagenmark ett studiebesök på äldre- boendet Granen i Långshyttan. Granen har en kö på nio personer. I hela kommunen står sjutton personer i kö till särskilt boende varav tio har väntat mer än tre månader, enligt Stagenmark. Enligt lagen får inte kötiden till särskilt boende vara längre än tre månader och det kan inte kommunen leva upp till.

Inom kommunen har det rått en politisk enighet över blocken om att antalet boenden ska skäras ned.

Enligt Stagenmark har antalet särskilda boenden under senaste mandatperioden minskat med cirka 60-70 lägenheter. Jan Stagenmark har själv medverkat till dessa beslut. Men nu tycker han att det är dags att säga stopp.

-Vi måste prioritera detta område. Har vi verkligen råd att bygga ett Vasaliden för 20 miljoner kronor när vi vet hur de äldre har det? Kan vi ha alla skolor kvar? Om vi lade ner Backaskolan skulle det ge två miljoner till äldreomsorgen.

Även från staten finns pengar att hämta enligt Stagenmark. Under en tioårsperiod vill regeringen öka stödet till kommuner och landsting med tio miljarder kronor.

-I år kommer det att ge Hedemora kommun mellan trehundra och fyrahundratusen kronor.

Omsorgsnämndens ordförande Jonas Carlgren (m) menar att kommunen ligger bra till ifråga om antalet särskilda boenden per tusen innevånare jämfört med till exempel Säter och Borlänge.

-I nuläget finns ingen möjlighet att öka antalet platser. Vi har reservplatser om behov skulle uppstå, men egentligen har vi inga pengar för det, säger Jonas Carlgren.

Tidigare var situationen sådan att kommunen hade många vakanta platser. Kommunen är skyldig att betala ut löner till personal även om platserna står tomma.

Under den senaste mandatperioden har det skett en omställlning från särskilt boende till anpassat boende. I särskilt boende är tillgången på personal statisk medan tillgången på personal i anpassat boende ges efter behov, enligt Carlgren.

Jonas Carlgren erkänner att kommunen inte lever upp till tremånadersregeln.

-Men jag uppfattar detta som ett temporärt problem, säger han.

STAFFAN WESTERLUND

Mer läsning

Annons