Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kostsamarbete försenas och fördyras

Annons

Lasarettsköket ska bli den gemensamma producenten av mat. För att klara både landstingets och kommunens behov måste lasarettsköket byggas om och byggas till. Eftersom köket hade vissa brister, fanns redan en preliminärkalkyl som byggde på att det enbart för landstingets behov skulle behövas investeringar på nio miljoner kronor, berättar Roland Karlsson som, för landstingets räkning, jobbat med lokalfrågan.

- Med den anpassning som krävs för matdistribution för kommunens räkning, är min gissning att man får lägga till 2-3 miljoner kronor till de tidigare nio, säger Roland Karlsson.

- Som läget är för dagen ser jag att det i bästa fall kan bli byggstart någon gång i höst. Det skulle kunna innebära att kostsamarbetet kommer igång lagom till höstterminsstarten 2007.

För Mora kommuns del ska ett antal produktionskök byggas om till mottagningskök. Det beräknas kosta miljonbelopp. Hur de ska byggas om, är fortfarande under utredning.

Projektledare för kostsamarbetet är Anders Roos, vid Landstingsservice, som säger att det blir ett möte i Mora den 8 mars som han hoppas kommer att räta ut en del kvarstående frågetecken för att det här arbetet ska kunna ta fart.

Det har hittills handlat om investeringar, men både landstinget och kommunen räknar med att på sikt göra stora inbesparingar på kostsamarbetet. Lasarettsköket tillagar kyld mat som distribueras till skolorna i Mora samt till tre servicehus.

Idag har landstinget och kommunen gemensamt 70-80 tjänster inom sina respektive kostenheter. Enligt konsultrapporten kan antalet tjänster minskas med 13-14 genom rationaliseringsvinster.

Det har tidigare talats om att Mora kommun kommer att spara 7-8 miljoner kronor på årsbasis genom samarbetet. Landstingets besparing har satts till 4-5 miljoner kronor.

Det återstår att se vad utfallet blir om och när den nya funktionen är igång.

STEN WIDELL

Mer läsning

Annons