Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kostsam avslutning

Annons

Balklänning, kläder till studentdagen, skor och smycken ska införskaffas. Tid för håruppsättning ska bokas i tid och make upen inför studentbalen måste planeras in i minsta detalj, samtidigt ska de sista viktiga skolarbetena lämnas in. Månaderna innan studenten är hektiska för många. Och det kostar pengar.

- Studentbalen kostade 400 kronor och min klänning kostade 3 000 kronor. Pengarna bara rinner ur händerna men det är det värt, säger Camilla Berglund.

Hon och kompisen Michaela Stenmalm går tredje och sista året på samhällsvetarprogrammet. Nästa fredag går de ut genom Martin Koch-gymnasiets entré för sista gången, i alla fall som elever.

I onsdags var det dags för den traditionella studentbalen på Garpenbergs herrgård och Michaela och Camilla som har varit med och arrangerat tillställningen är mer än nöjda. De berättar att planeringen har tagit mycket tid under våren, både för att göra själva balen lyckad och för den egna fägringens skull.

- Många får sin balklänning uppsydd men vi köpte våra. Håruppsättningen gör de flesta hos någon frisör och den måste bokas i tid. Sedan är det många som går till någon och blir sminkade men vi gjorde det själva, säger Michaela.

Hon berättar att de allra flesta dessutom fixar en tjusig gammal bil för transport till studentbalen, allt för att göra en snygg entré. Själv valde hon att åka i en nyare bil av märket Mercedes, eftersom det är hennes favorit. Camilla däremot åkte i en gammal Ford sunliner.

Även den sista skälvande dagen med klasskompisarna kräver sin planering. Dagen börjar med champagnefrukost och fotografering i Sveaparken. Den fortsätter sedan i Hedemora kyrka och med lunch i Martin Koch-gymnasiets matsal innan det är dags att möta släkt och föräldrar ute på skolgården.

- Vi ska ha mottagning med släkten hemma hos oss. Jag har stor släkt och jag tror det kommer närmare 50 personer. På kvällen ordnar jag en fest för alla studenter på Hälla vandrarhem som mina föräldrar äger, berättar Michaela.

När festerna är över och skolan verkligen har slutat på allvar i slutet på nästa vecka planerar de båda att sticka ut och resa ett par månader efter att de jobbat i hop lite pengar.

Camilla åker till Australien, Nya Zeeland och Asien medan Michaela vill resa till Thailand. Skolan kommer de inte sakna avsevärt, åtminstone inte som det känns nu.

- Det känns jättebra att sluta skolan, äntligen. Vi har längtat så länge efter det här, säger Camilla.

FREDRIKA HILLERVIK

Mer läsning

Annons